God design är ärlig

När man går till botten med vad design egentligen är, ser man att det är ett medium för att kommunicera och förklara ideér. Design är aldrig för att tillfredsställa designern. Design är inte konst. Design hjälper människor att lösa uppgifter.

   För att en produkt ska vara användarvänlig, behöver den ha en ärlig design. Det betyder att man inte visar något annat, än de delar som är relevanta för att användaren ska kunna lösa ett problem. Det måste också vara uppenbart hur man går tillväga för att göra det. Allt annat kan bara leda till en otydlig produkt.God design är diskret

Undantagslöst, vill vi att upplevelsen från och med att vi inleder vår interaktion med en produkt eller tjänst, till att vi kommit fram till det önskade resultatet ska gå så snabbt och smärtfritt som möjligt. Vi vill egentligen inte navigera i menyer, trycka på knappar eller använda oss av söktjänster för att nå våra mål. Det är ett nödvändigt ont eftersom tankeläsning, åtminstone inte för tillfället, är möjligt. Alltså är den bästa designen osynlig, eller ur ett realistiskt perspektiv: diskret.

   När problem uppstår, märker man också av designen. Då blir man helt plötsligt varse om hur produkten ser ut och fungerar. Flyter allt på utan problem, kommer användaren bara uppleva informationen och vara 100% nöjd med sitt besök eller upplevelse.

   Försök att komma på några dåliga designupplevelser och några bra. Det är ganska enkelt att komma på många dåliga, inte sant? Men faktum är att det flesta designupplevelserna i din vardag är bra. Vattenkranen i badrummet som alltid levererar varmt vatten, kaffemaskinen på pressbyrån som med en knapptryckning häller upp en helt okej kopp kaffe och reseplaneraren på sl.se som, i minsta detalj, kan berätta för dig hur du ska ta dig från A till B med kollektivtrafiken. Det några få exempel på de 100-tals bra användarupplevelser du stöter på i vardagen. Men de är inte så lätta att komma på, därför de är så självklara och har blivit en del av vår vardag. Många av dessa produkter har tagit god tid på sig att utvecklas och förfinas till de fantastiska produkter de är idag. Andra blev magiska redan på första försöket. Båda typerna har två saker gemensamt; De har ärlig design. De har diskret design.

Jag skapar digitala produkter med ärlig, diskret design.

Jag gillar också att dela med mig av mina kunskaper, helt gratis.
Och äta lunch: 073-991 56 23.